Postovanje pravila i fer plej u amaterskim mecevima

Generalne teme o stonom tenisu.

Postovanje pravila i fer plej u amaterskim mecevima

Postod ivan » 17.03.2011, 18:29

Svima vam se verovatno desilo da vam protivnik servira iz ruke. Ili da baci loptu uvis a da to bude vise na stranu i unazad, tzv nabacivanje lopte na reket koje je takodje zabranjeno. Ili da baci uvis ali manje od 16 cm. Ili da servira iznad stola, sa strane, krije servis slobodnom rukom,... Ili da svaku vasu nisku servu proglasi za nec. Ili da za svaku loptu koju prebaci preko stola vice 'bila!', za vase ivice tvrdi da su sa strane. Broji lose, kategoricno tvrdi da je njegov servis pri promeni strana iako nije, servira pre nego se namestite za poen, igra u beloj majici, premaze reketom ispod pazuha pre servisa da pokvasi reket znojem pa nema spina, igra sa ocigledno mokrim reketom. Stvara tenziju, dodaje vam loptu prebrzo ili pored stola, ili baci uvis do plafona. Komentarise vasu igru za vreme meca, svoju igru, igru ljudi na susednom stolu. Ponizava mnogo slabije od sebe, igra sa rukom u dzepu, baca iskljucivo visoke lopte maloj deci, preglasno se raduje cak i kad vodi 10:0 protiv pocetnika, pa ni ljudi za susednim stolovima ne mogu od buke da igraju normalno. Odbija da se zagreva sa slabijima, ako se zagreva odma krece sa spinovima i tackama, kad ih odradi trazi da mec pocne bez da ponudi protivniku da vuce spin. Stenje non stop, cak i kad vuce spincic brzine 2 km/h, raduje se glasno svakoj svinji koju napravi, nikad ne kaze izvini. Prica za vreme meca sa ljudima koji gledaju, raspituje se za rezultate druge nemacke lige u fudbalu, proverava teletekst da vidi jel mu prosao tiket, telefonira izmedju setova, prekida poen ako zazvoni mobilni. Kad mu ide lose pocinje da se dere kao magare i da psuje sve zivo i nezivo i sebi i reketu i gumi i mrezi i stolu, losoj sreci, losoj godini. Kad napravi poen raduje se na kineskom glasnije nego Wang Hao, pa ljudi za susednim stolovima promase loptu od straha, a ni sam ne zna zasto se bas na kineskom raduje a ne na maternjem. Podriguje, prdi, kaslje dok je protivnik na servisu. Zasmejava. Igra sa dve gume iste boje od kojih je jedna gla cuda materijal. Igra sa klasicnim gumama koje je ispekao u mikrotalasnoj, susio na suncu mesec dana pa u zamrzivacu jos dva. Koristi speed glue, i ostale boostere a tvrdi da ne koristi iako mu se guma cuje na 100 metara. Pre meca kaze da igra sa softom, odbija da ga koristi u zagrevanju a u toku meca se ispostavi da je u pitanju trava, i obrnuto, koristi zabranjene trave...
Nabrojao sam samo ono sto sam doziveo od protivnika. Mozda neko zna i druge primere.
Kad nema sudije, sve je dozvoljeno, kazu neki. Da, ali mora postojati neka granica fer pleja. U redu je kad treniram sa nekim koga dugo znam da se predje preko nekih od ovih pravila cisto iz zezanja, ali ako igram mec sa nekim koga prvi put vidim svakako nije u redu pokazati mu gornji arsenal. Neke od stvari nije bas moguce tacno ni utvrditi u amaterskom mecu( pa cak ni na svetskom prvenstvu, kao sto znamo gomila kineza i dalje krije servis, neki jos bacaju loptu u stranu, neki prekrivaju deo putanje bacene lopte glavom, i sve to im se samo ponekad sudi), pa time ni zahtevati da se sve ispostuje. Ali mora postojati neki minimalan set pravila koja se moraju postovati cak i na amaterskim turnirima, ipak tu ima i igraca koji igraju lige, nije bas sve totalno amaterski.

Dakle, koja bi pravila morala da se uvek postuju? Tj, koje bi vas krsenje pravila definitivno izbacilo iz takta?
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Pridružio se: 13.02.2011, 14:53
Reket: Korbel

Re: Postovanje pravila i fer plej u amaterskim mecevima

Postod Nenad Ivancev » 17.03.2011, 18:54

Dakle Ivane, fenomenalno si ovo postavio kao temu. Nazalost, vecinu stvari koje si naveo, nazalost sam imao prilike da i dozivim na amaterskim turnirima. NA srecu, u pitanju je po mom iskustvu ukupno 5 'igraca' i moj odgovor na njih je i do sada i ubuduce - ne zelim da igram sa njima.. Cak i ukoliko se sretnemo u grupi ili kosturu - prijavim 3:0 za njih i ne gubim zivce zbog takvih ljudi (da ne koristim izraze koje bih koristio npr u razgovoru sa tobom).. Poslednji takav primer je bio juce, gde mi apsolutno nije palo na pamet da u kosturu odigram mec sa jednim takvim gospodinom (sto je najludje, on ima takvo misljenje o sebi).. Obukao i - dovidjenja..
Meni se desilo od dva igraca koji konstantno kada izgube imaju primedbe na moje serve i izbacivanje loptice, mada kao neko ko je nekada igrao u 'Vozdovcu', cela generacija je imala slicne serve (treneri su mi bili Bata Milicevic i Proka posle toga). Kod Britke sam igrao toliko meceva i niko nije stavio primedbu, ali, ne znam kako se zove - dolazi kod Davora i ima status dobrog igraca - dva puta sam ga dobio 3:0 i ne moze bas sportski da podnese poraz.. I zali mi se..
Mislim da je na nasem nivou dovoljno da se vidi loptica, izbaci iz ruke uvis, pa iako nije 16 cm - mislim da je ok i sportski. To bi bio po mom misljenju neki minimum i to nepostovanje bi me definitivno izvelo iz takta. Dobacivanja/navijanja izmedju poena su mi isto ok, cak smo u Zeka ligi protiv Obrenovca toliko zakuvali izmedju svakog poena, da je bilo kao na fudbalu.. Ali za vreme poena je bila tisina i tako bi trebalo i da bude - kao minimum uslova.. Da li neko zna pravilo za pricu tokom poena izmedju igraca - sta se desava ako prekines poen?
Nenad Ivancev

Pridružio se: 13.03.2011, 13:17

Postod ivan » 17.03.2011, 21:16

Pazi, ja sam uvek za postovanje svih pravila i fer borbu. Trudim se da tako igram, i mislim da postujem sva pravila osim jednog - stari lepak. Koristio sam ga prosle godine sa starim gumama na koje i inace ne moze novi lepak jer inace ne bi odbijale loptu uopste, a sada ga korsitim samo kad prebacujem gumu sa drva na drvo, gumu prvi put prelepim novim pa samo ako menjam drvo onda stari koji nakon toga i ne moze da doda nikakav efekat takoreci. Ali ne prelepljujem pre igranja starim.
Za mene je fer baciti loptu bar 16 cm, i to uvis, i sacekati da lopta krene nadole pa onda udariti. Sve ostalo bi bilo neka vrsta nabacivanja na reket. A od ostalih pravila moralo bi da se postuje i pravilo o neskrivanju servisa i dve gume razlicite boje. Pa i dozvoljene i zabranjene gume, ipak su oni sa frictionless travama nezgodniji dosta.
Great minds discuss ideas, average minds discuss events and small minds discuss other people
ivan

Postod Pljas » 17.03.2011, 23:34

od svih nefer sredstava najvise volim da se radujem pardonu, pa onda kada protivnik promasi servu da mu kazem aj ponovi ili ne boj se serviraj a posle svakog pljasa koji zavrsi kao poen kazem sah, eto to su neki moji nefer ispadi kojih se ne stidim, dosta puta i to moze da odluci pobednika, a i daje mi dodatnu motivaciju
Pljas na spin hahahahahahha
Korisnikov avatar
Pljas

Pridružio se: 02.03.2011, 23:34
Reket: Drvo:Korbel MagicHand OFF
FH:Super Frendship 729 FX 2mm
BH:Super Frendship 729 FX 1,5mm

Postod First » 18.03.2011, 03:03

Ivane, zaista sam fasciniran cega si se sve setio da napomenes, a sto zaista zna da izbaci iz takta. Veruj mi, ne skida mi se osmeh sa lica. Neke stvari sam doziveo, ali neke nisam, npr. ono da reket pre servisa stavi ispod pazuha da bi ga premazao znojem, pa mislim da bih prvo umro od smeha,a posle verovatno ne bih ni mogao da igram, jer kad krenem da se smejem, onda dugo ne mogu da se uozbiljim i stalno bi mi ta slika bila pred ocima :)) Elem, ono sto je najcesce i sto skoro svi srecemo je serviranje iz ruke. To me uzasno nervira, jer manijak raspali iz sve snage po dijagonali, a ja k'o konj moram da jurim za njom da je stignem i jos posle se blago osmehne u fazonu "Ala imam dobru servu, a?" To me uzasava, a kad mu spomenes da loptica mora biti izbacena u vis min 16 cm, on mi kaze pa toliko sam je i izbacio..... Na buku i ostale stvari sam nekako navikao, ne volim prepotentnost, svakome se desi da izgubi i od dosta slabijeg igraca sa vecom razlikom, ali onda taj umisli da je Bog i nece ni da cuje za revans. Definitivno su mi fetis bele skroz znojave majice na kojima se ocrtavaju bradavice i tepih livada :):):)
Korisnikov avatar
First

Pridružio se: 02.03.2011, 01:50
Reket: Drvo: Butterfly Timo Boll Spirit
Gume: Butterfly T05 1.9mm
Butterfly T05fx 1.9mm

Postod ivan » 18.03.2011, 14:39

jeste, ovi sto ne bacaju lopticu uglavnom kad ih opomenes kazu da su izbacili. I sad se ti ubedjuj s njima. Meni se desavalo da se protivnik ljuti kad ga opomenem pa ajd nekako izbaci ipak tu loptu, ali zato kad ja serviram (a ja zaista uvek izbacujem loptu i vise od 16 cm) on me prekine sa 'nisi dovoljno bacio loptu, moj poen'. Cesta je pojava takodje da urade relativno dugacak pokret rukom uvis i unazad ali da lopta zapravo ne nepusti dlan, pa se to opet svodi na nabacivanje na reket.

Pljas je dakle nas stereoptipni nefer protivnik :) Sad je dobio i gomilu novih ideja nadam se :)
ivan

Postod Pljas » 19.03.2011, 02:19

e ja ne serviram iz ruke i nemam belu majcu sa znojavim bradavicama i ljubavnim tepihom
Korisnikov avatar
Pljas

BH:Super Frendship 729 FX 1,5mm

Postod ivan » 19.03.2011, 20:55

pa nabavi majicu, pljuni u reket i odserviraj iz ruke, dodaj novu dimenziju svojoj igri. Pre toga turi ruku pod majicu i protrljaj bradavice:) Da protivnika totalno ubijes u pojam :)
ivan

Postod Pljas » 19.03.2011, 21:01

znam jednog koji kad izvadi novu lopticu gurne je celu u usta i sisa je
Korisnikov avatar
Pljas