od LucicNS » 04.08.2011, 13:16
ivane, ima pimplanja travom. Najcesce se to svodi na skracivanje lopte i onda moras biti spreman da docekas napad.
Kada primas travom uvek ti odgovara spin protivnika ili bilo kakav napad koji ces moci da odstopas ili odbranis, a
nekada je jedini nacin da prevedes igru na to da ga forsiras da ti povuce spin.
Kada igram sa levacima, najbolje oruzje mi je jako rezana dugacka bekend serva u njihov duboki forhend.
Ako povuce spin na forhend, najcesce treba samo da stavim stopom loptu u njegov dubok bekend i onda je
poen ili gotov ili imam strasnu inicijativu, a ako povuce na bekend, laganim stopom mu vratim njegovu rotaciju i
cekam pecanje da proba da povuce i drugi spin. U 50% slucajeva ne uspevaju da ga izvuku, a ako i ispeju,
posle sledeceg bekend stopa vise ni pimplom ne mogu da stave loptu na sto.
Ako zareze na forhend, ja dobijam inicijativu, a ako zareze na bekend, sledi duboko uguravanje, najcesce na
bekend. Posle toga, ili sam preveo igru da mi povuce spin, da mu stopam, ili sam presao u inicijativu.
Nekada na rezanu loptu ka mom bekendu, odmah okrenem reket i vucem bekend spin.
Da ne poverujes, ali protiv desnjaka mi je teze da igram, jer moram cesce stopati forhendom, ali onda ih dubokim loptama
po bekendu teram da iskacu ili vuku bekend spin, a onda opet dolazi do koriscenja PREDNOSTI materijala u stopu.
Znaci, taktika treba da ti se svodi na prevodjenje igre u fazu gde je materijal u prednosti.
Kratke serve bilo kojih rotacija ne predstavljaju nikakvu opasnost za materijal. Naprotiv, daju ti mnogo opcija za
prevodjenje igre u svoju prednost.
Sto vise rotacije ti daje protivnik, prednost ti se povecava. Znaci, teraj ga da mora da vuce rotirane spinove, a
kada ti reze, gledaj da mu uguravas lopte, ukoliko su dugacke, ili pak da ih skracujes, ukoliko su kratke.
U ovom drugom slucaju, samo ne smes paniciti na protivnikove ulaze, jer ne mogu biti eksplozivni, a ipak ti
daju mogucnost za nastavak igre.
I na kraju, dosta ljudi koristi materijal, ali uspesno igraju samo oni koji imaju i napad. Ovi drugi imaju
sve manje protivnika koji ne znaju osnovnu igru protiv materijala, a to je cekanje zicera i tackiranje.
Znaci, nema vise da stavis materijal i mislis da si zavrsio posao.
Nadam se da sam pomogao koliko sam mogao...